top of page
Books

המשפחה הנורמטיבית חוזרת?

האם המשפחה הנורמטיבית חוזרת לבר-אילן?
אחרי שני כנסים אנטי-משפחתיים קיצוניים שנערכו באוניברסיטת בר-אילן – האחד על ריבוי מערכות זוגיות במשפחה והאחר להט"בי קיצוני (התאוריה הקווירית) – הצליחו גורמים אקדמיים שמרניים להציב חלופה: 'המשפחה מקדם', זה שמו של הכנס העומד להיערך באוניברסיטה * בשיח המטורלל על מיניות ומשפחה היה דרוש אומץ לא פשוט גם מצד המארגנים וגם מצד האוניברסיטה לאשר את קיומו של כנס על משפחה כזאת כמו של פעם, עם אימא ואבא, ועל יתרונותיה המוסריים, הפסיכולוגיים והדמוגרפיים על פני האפשרויות שמציעות תרבויות הגויים החשוכות

עולם קטן

י"ז אדר תש"פ

'המשפחה מקדם', זהו שמו של הכנס שיערך בקרוב, בכ' באדר, באוניברסיטת בר-אילן. מימים ימימה לא נראה כי היה מקום לפרסם אייטם על כנס שכל כולו עוסק בנושא בנלי לכאורה, המשפחה היהודית המסורתית. אבל איננו חיים בזמנים רגילים, ולמרבה הצער הגענו ליום שבו יש לכנות גיבור את מי משעז להפר את חוקי הדת הליברלית החדשה ולערוך כנס שכל כולו משפחה מסורתית, אבא ואימא, ללא ענייני מגדר, ללא חד-מיניות, ללא פוליאמוריה, קוויריות או קריאה לשינוי.

רק לפני כמה שבועות סיפרנו כאן על כנס 'אוטופיות קוויריות בישראל', תפיסה קיצונית ומסוכנת שממאנת לקבל כל הגדרה
אובייקטיבית של איש ואישה. לפי שיטה זו, ההגדרה וההחלטה מיהו איש ומיהי אישה נתונה לאדם, והטרלול הפך לנושא לגיטימי לעסוק בו בכנס רשמי של אוניברסיטה דתית-לאומית. דיברנו על הפחד ועל ההשתקה של הקולות המוחים מתוך האוניברסיטה ועל ההתחמקות של דוברות האוניברסיטה מתשובות מספקות: "מדובר בכנס אקדמי מחקרי שמעלה את הנושאים לדיון", אמרו אז.

לכן מרענן לשמוע שיש בכל זאת גורמים באוניברסיטה שהגיבו על השערורייה, הרימו את הכפפה ויזמו כנס שכל כולו המשפחה היהודית מנקודת מבט דתית ואקדמית וההשפעות החיוביות שלה על עם ישראל בעבר ובעתיד. הכנס אומנם נערך בין כותלי האוניברסיטה ומשתתפים בו מרצים ידועי שם, אך גורמים הקשורים לעניין מעידים על קשיים גדולים של ועדת ההיגוי בארגון הכנס עקב חששות מהכוונה לעסוק בכנס שכל כולו האדרת המשפחה המסורתית ללא אזכור של צורות משפחה אחרות.

בין השאר ירצה בכנס הדמוגרף פרופ' סרג'יו דלה-פרגולה, דמוגרף בעל שם עולמי, וידבר על הערך הדמוגרפי של מוסד המשפחה. ד"ר עינת רמון תעסוק במבנה השמרני של המשפחה היהודית גם בהגות שאינה אורתודוקסית, ופרופ' מני קוזלובסקי מאוניברסיטת בר-אילן ידבר על לכידות המשפחה בעידן של קריירה. בסוף הכנס מתוכנן פאנל אנשי תקשורת שיעסוק במשפחה כפי שהיא מוצגת בתקשורת.

יוזם הכנס, ד"ר שמעון אוחיון, עומד בראש 'מרכז דהן', מרכז העוסק בחקר ההיסטוריה והמורשת של קהילות ישראל, ואינו מכחיש כי למכון שהוא עומד בראשו יש אג'נדה, אך טוען כי הכנס אינו תגובה על הכנסים שנערכו לאחרונה באוניברסיטה: "יש לנו אג'נדה, אין בזה בעיה. ייתכן שיש מי שחושבים שהכנס הוא המשך לכינוס הפוליאמוריה, אבל מרכז דהן עסק מאז ומתמיד במורשת ישראל, וגם כעת המטרה שלנו היא לשים את נושא המשפחה המסורתית הרגילה על השולחן".

ובכל זאת קשה להתעלם מן ההקשר, ובכלל קשה להתעלם מכך שלנושא כמו המשפחה דרוש בכלל כנס שידון בו. ד"ר אוחיון נזהר בלשונו: "אנו דנים במשפחה המקובלת לעומת מה שאנשים עושים היום, מה שאנו רואים בחוץ, דברים אחרים". לדבריו, "גם אם מישהו מתנגד, אני לא מתרגש. הנושא חשוב, וחשוב לדון בו לא רק מנקודת מבט דתית רבנית. לכן הזמנתי לצד רבנים כמו הרב שבתי רפפורט גם אנשי אקדמיה, ובהם ראש המחלקה לפסיכולוגיה בבר-אילן וכן מומחי דמוגרפיה שיסבירו עד כמה המשפחה המסורתית נצרכת להמשך קיומו של העם היהודי".

אתה לא חושש לעסוק בזה באוניברסיטה?

"אם אתה נותן במה לפוליאמוריה, צריך לתת במה גם לאחרים. מרכז דהן עוסק בהיסטוריה של עם ישראל, והמשפחה היא חלק משמעותי מההיסטוריה, אז למה לא? למה אתה חושב שהשיח יכול להיות מוכתב על ידי קבוצה מסוימת?"

לא לפרק את המשפחה הבריאה

במרצים בכנס ירצה גם הרב יעקב יהודה יקיר ממכון 'תורת המדינה' בישיבת בית אורות, מכון העוסק בעיצוב מדיניות ציבורית על פי התורה. ההרצאה תעסוק בהשלכות ועדת רוטלוי, ועדה ממשלתית מיוחדת שישבה על מדוכת המשפחה לאורך כמה שנים. בתום התקופה ניסחה הוועדה הצעת חוק ממשלתית שכונתה 'חוק הורים וילדיהם', "חוק בעייתי מאוד שנועד לשנות את מבנה המשפחה ולפרק אותה לבדידים", מסביר הרב קובי יקיר. "הצעת החוק ביקשה לשנות את הגדרת האפוטרופסות ההורית על הילד ולהגדיר אותה מחדש כאחריות הורית ביצירת אישיות משפטית נפרדת לילד מול הוריו בכל הנוגע להחלטות במשפחה.

"לצורך העניין, אם זוג הורים רוצים לעבור דירה והם משתפים את הילדים שלהם, שזה כמובן מצוין, לילד יש קייס משפטי להתנגד. בהצעה היה חלק שעסק בייצוג משפטי לקטין שקבע כי לילד הזכות לייצוג משפטי נפרד מול הוריו".

ההצעה עברה את ועדת השרים בראשות שרת המשפטים דאז איילת שקד, ונבלמה. "חשוב להבין", מסביר הרב יקיר, "לצד הדיון בחזקת הגיל הרך, שעניינה שאלת המשמורת על הילד לאחר גירושין, ההצעה עסקה בפירוק משפחה רגילה, בריאה ויציבה". לדבריו, "כשהבנו את חומרת ההצעה הפעלנו ח"כים כמו יואב קיש, בצלאל סמוטריץ', מוטי יוגב, וח"כים נוספים. בהמשך הפכה הצעת החוק הממשלתית להצעה פרטית של חברת הכנסת מירב מיכאלי. לא ייאמן שהוא עבר בכלל ועדת שרים".

מכון תורת המדינה עוסק זה כמה שנים בסוגיות המשפחה, ולכן פנה אליו ד"ר אוחיון בבקשה להשתתף בצוות ההיגוי של כנס המשפחה שיזם באוניברסיטה. "ד"ר אוחיון גילה כאן אומץ גדול", אומר הרב יקיר. "עסקנו בסוגיות האלה בעבר בכנסי המשפחה כמו כנס רמלה ודומיו, אבל היכולת להכניס לכנס רשמי של מכון מכובד באוניברסיטת בר-אילן את נושא המשפחה הרגילה, המשפחה היהודית המסורתית הבריאה, ראויה לכל הערכה. ההרצאות בכנס יראו איך בכל הדורות עד לאחרונה היה מקובל בכל הזרמים בישראל, כולל זרמים מרוחקים מתורה ומצוות, שמשפחה בריאה ורגילה היא המקום הטוב והיציב ביותר לגידול ילדים ולהמשך עם ישראל".

bottom of page